Dialoog Logo

Ervaringen van taalbegeleiders

Ernie

Ik vind het leuk om mensen uit andere culturen te ontmoeten. Daarvan leer ik zelf ook heel veel. Het verruimt je blik op de wereld.

Benno

Ik werk sinds 2014 als Taalbegeleider. Omdat ik graag met mensen om ga en het ook leuk vind om ze te helpen en dingen te leren, ben ik bij Dialoog terecht gekomen. Vluchtelingen of andere anderstaligen hebben het door onze moeilijke spreek- en schrijftaal al zwaar genoeg om goed en snel te integreren in Nederland. Door dit werk helpen we deze mensen zo snel mogelijk naar een goede inburgering en kunnen we ze helpen bij de gewoontes die wij hebben.
Ik mag nu een Syrische Koerd bijstaan in zijn inburgering in Alkmaar. Het is een jongeman van 28. Hij is in drie maanden tijd vanuit Damascus lopend naar Nederland gekomen. Na het aanhoren van zijn verhaal is mijn respect gegroeid voor hem en andere vluchtelingen. Dit zet mij alleen maar meer aan om hem zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden. Omdat hij snel leert en zich honderd procent inzet om de taal en de gewoontes te leren raak ik zelf ook gemotiveerd om hier tijd en energie in te stoppen.
Ik vind het persoonlijk een dankbare en leuke taak om Dialoog en de anderstaligen te helpen.

Mirjam

“Taal is zeg maar echt mijn ding” Want als taalbegeleider is taal echt mijn ding geworden. Het is heel gewoon om de taal van de mensen op je heen te spreken en als je een belangrijke brief en email moet schrijven of je leest een mooi boek, sta je stil bij het juiste gebruik van de taal.
Toen ik taalbegeleider werd kwam ik er steeds meer achter hoe ingewikkeld taal is als je de taal van je nieuwe thuisland niet spreekt. Maar ik kwam er ook achter hoe ontzettend leuk ik het vond om mijn moedertaal aan een anderstalige uit te leggen.
Hoe leuk is het om een anderstalige te zien groeien in de taal en daarmee ook in haar persoonlijke ontwikkeling. Taal is dus echt mijn ding geworden en het heeft me veel mooie nieuwe contacten opgeleverd en me ook veel geleerd over andere culturen. Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik dit mag doen.